Treenaajan tärkeä väline – foamroller

Aug 16, 2024

Miksi foamroller on tärkeä väline treenaajalle?

Oletko innokas treenaaja tai treenien aloittaja, joka haluaa lisätä liikkuvuuttaan ja tuntea kehonsa joustavammaksi niin harjoituksissa kuin arjessakin? Haluatko nostaa suorituskykysi uudelle tasolle ja pienentää loukkaantumisriskiä helposti ja tehokkaasti?

Foamrollerin käyttö yhdessä liikkuvuusharjoitusten kanssa on tärkeä tekijä kehon optimaalisen toimivuuden saavuttamisessa. Olitpa sitten treenien aloittelija tai intohimoinen kävelijä, juoksija, pyöräilijä, kuntosaliharrastaja tai minkä tahansa lajin aktiivinen harrastaja, foamroller auttaa sinua saavuttamaan parempia tuloksia parantamalla liikkuvuuttasi, vähentämällä lihaskireyksiä ja nopeuttamalla palautumista treeneistä.

Yli 20 vuoden kokemuksella fysioterapeuttina ja personal trainerina olen ohjannut monia urheilijoita ja aktiiviliikkujia hyödyntämään foamrolleria osana harjoitusrutiiniaan. Ikähaarukka on ollut laaja, 15-vuotiaista yli 70-vuotiaisiin ja tulokset ovat puhuneet puolestaan – moni on yllättynyt positiivisesti siitä, miten paljon foamrollerin käyttö voi auttaa liikkuvuuden parantamisessa.

 

Yleisimmät liikkuvuushaasteet ja foamrollerin hyödyt

Monilla treenaajilla esiintyy samankaltaisia liikkuvuusongelmia. Yksi yleisimmistä haasteista on lantion ja lonkan alueen jäykkyys. Se näkyy esimerkiksi rajoittuneina liikeratoina, jotka voivat vaikeuttaa syvään kyykkyyn pääsemistä, heikentää juoksuasentoa ja vähentää voimantuottoa monenlaisissa urheilusuorituksissa. Tämä jäykkyys vaikuttaa merkittävästi koko kehon liikkuvuuteen ja suorituskykyyn ja voi myös johtaa alaselän rasitukseen ja lisätä loukkaantumisriskiä, erityisesti intensiivisessä treenissä.

Foamroller on erinomainen työkalu lantion ja lonkan alueen jäykkyyksien lievittämiseen. Se auttaa parantamaan verenkiertoa ja vapauttamaan lihaskireyksiä kohdistamalla painetta lihaksiin ja faskiaan myös alueilla, joita on hankala venytellä tehokkaasti.

Toinen yleinen ongelma on selän jäykkyys, joka voi rajoittaa liikeratoja ja altistaa loukkaantumisille. Foamrollerin käyttö auttaa rentouttamaan ja vapauttamaan selän lihaksia, parantaen selän liikkuvuutta ja vähentäen jäykkyyttä. Tämä parantaa myös kehon yleistä liikkuvuutta, vähentää kipuja ja tekee liikkumisesta ylipäätään ketterämpää.

Olkapäiden liikkuvuuden puute on myös yleinen vaiva ja se aiheuttaa haasteita erityisesti lajeissa, joissa tarvitaan käsien laajoja liikeratoja, kuten vaikka uinnissa, tenniksessä tai kuntosalilla. Kireät olkapäät eivät aiheuta ongelmia vain urheilussa, vaan myös arjessa ja ne ovat usein syynä kiusallisiin olkapääkipuihin. Foamrollerin käyttö olkapäiden alueella  auttaa parantamaan liikkuvuutta ja vähentämään jäykkyyttä. Foamrollerilla pystyy vaikuttamaan olkapäissä sellaisille alueille, joita on lähes mahdoton saada venyttelemällä avattua. Siksi foamroller on erityisen tärkeä väline juuri tälle alueelle.

 

Parempi liikkuvuus – parempi suorituskyky foamrollerin avulla

Foamrollerin käyttö voi merkittävästi parantaa suorituskykyä. Parantunut liikkuvuus mahdollistaa nimittäin laajemmat liikeradat, mikä puolestaan parantaa tekniikkaa, tehostaa liikkeitä ja vähentää loukkaantumisriskiä. Foamroller auttaa kehoa saavuttamaan optimaalisen asennon ja liikkeen, mikä lisää voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Kun lihakset ja nivelet liikkuvat vapaammin, treenit sujuvat yllättävän mukavasti ja kehitystä tulee.

 


INFO ⚠️

Foamrollerin käytön edut

Foamrollerin säännöllinen käyttö ei ainoastaan paranna liikkuvuutta, vaan sillä on monia muitakin hyötyjä:

  • Kehonhallinta ja koordinaatio: Foamrollerin käyttö auttaa parantamaan kehonhallintaa, mikä johtaa tehokkaampaan ja sujuvampaan liikkeeseen.
  • Lihaskireyksien ja kipujen vähentäminen: Foamroller rentouttaa kireitä lihaksia ja ehkäisee kipuja, mikä helpottaa treeneistä nauttimista
  • Palautumisen nopeuttaminen: Foamrollerin käyttö nopeuttaa palautumista harjoitusten jälkeen, mikä mahdollistaa tehokkaamman treenaamisen ja kehittymisen.

 

Nopeampi palautuminen

Foamroller edistää lihasten rentoutumista ja parantaa verenkiertoa, mikä nopeuttaa palautumista kovankin treenin jälkeen. Dynaamisten venyttelyjen ja foamrollerin yhdistäminen treeniin auttaa rentouttamaan faskiaa, joka ympäröi lihaksia. Tämä vähentää tehokkaasti lihaskireyksiä ja parantaa liikkuvuutta.

Säännöllinen foamrollerin käyttö auttaa pitämään kehosi joustavana ja hyvin liikkuvana ja olet valmiina ottamaan vastaan uusia treenihaasteita.

 

Loukkaantumisten ehkäisy

Monet urheiluvammat johtuvat liikkuvuuden puutteesta ja lihasten epätasapainosta. Foamrollerin käyttö yhdessä liikkuvuusharjoitusten kanssa auttaa korjaamaan näitä ongelmia parantamalla kehon hallintaa ja avaamalla liikeratoja. Kun nivelet ja lihakset toimivat optimaalisesti, loukkaantumisriski pienenee.

 


INFO ⚠️

Käytännön vinkkejä foamrollerin käyttöön

Foamrollerin käyttö ei vaadi paljon aikaa, joten sen voi helposti lisätä viikoittaiseen rutiiniin. Tässä muutamia vinkkejä, miten foamrolleria kannattaa käyttää liikkuvuuden parantamiseksi:

  • Aloita treeni kevyellä foamroller-hieronnalla: Tämä auttaa herättelemään lihaksia ja parantaa tuntumaa kehoon sekä parantamaan verenkiertoa ennen treeniä.
  • Käytä foamrolleria treenin jälkeen: Foamroller-hieronta auttaa rentouttamaan lihaksia ja vähentämään treenin aiheuttamaa kireyttä. Se nopeuttaa palautumista treenistä.
  • Muista huoltaa koko keho: Älä keskity vain yhteen alueeseen – käytä foamrolleria monipuolisesti koko kehoon parhaan tuloksen saavuttamiseksi.
  • Voit rullata vaikka joka päivä tai tarpeen mukaan, kunhan osaat käyttää foamrolleria oikein.

 


 

Yhteenveto

Foamroller on olennainen osa aktiiviliikkujan harjoitusrutiinia. Se ei vain paranna liikkuvuutta ja nopeuta palautumista, vaan myös parantaa suorituskykyä ja auttaa ehkäisemään vammoja. Älä aliarvioi foamrollerin merkitystä – sen avulla voit nostaa treenisi uudelle tasolle.

 

Haluaisitko nostaa liikkuvuutesi ja treenisi uudelle tasolle ja oppia lisää foamrollerin käytöstä, tutustu [Foamroller-kurssiini tästä linkistä]. Kurssilla opit tehokkaimmat tekniikat foamrollerin käyttöön ja miten voit hyödyntää sitä osana päivittäistä harjoitusrutiiniasi.

Fysiohuolto-Foamrollerilla aktiiviliikkujalle -kurssilla opit oikean tavan käyttää foamrolleria, sillä väärä tekniikka voi jopa lisätä kehon kireyksiä. Kurssilla opit eri kehon osien rullausasennot ja miten käytät rullaa tehokkaasti treenien yhteydessä, ennen ja jälkeen harjoitusten. Kurssi sveltuu hyvin niin aktiiviliikkujille kuin treenien aloittajillekin.

 T.Eve, fysioterapeutti, faskia ja foamroller -ohjaaja

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.