Moi! Olen fysioterapeutti-personal trainer Eve Similä. Valmennan kuntoilijoita arjen huippukuntoon terveys edellä: Tunnista taitosi, tasosi ja kykysi – ja kehity. Esittelen seuraavaksi todella tärkeän asian, millä nostat kuntosi seuraavalle tasolle, ellei sinulla ole tämä vielä käytössä.
Miten kauan kannattaa treenata samalla treeniohjelmalla? Miten kauan treeniohjelmassa toimii samat liikkeet? Kannattaako kävellä tai juosta aina sama tuttu lenkki?
Keholla on tehokas kyky adaptoitua rasitukseen ja sen vuoksi kunnon kehittämiseen vaaditaan vaihtelua. Samalla ajankäytöllä kunto voi junnata paikallaan tai jopa laskea tai se voi kehittyä huimasti. Vaikka rutiinit ovat helppoja ja turvallisia, kannattaa vaihteluun panostaa. Treenaamiseen löytyy aivan uutta mielenkiintoa, kun huomaa menevänsä eteenpäin.
TEE KAUSISUUNNITELMA – JAKSOTA HARJOITTELUA
Kuormituksen säätely on yksi tärkeimmistä asioista, kun halutaan varmistaa kehittyminen. Kuormitusta säädellään mm jaksottamalla harjoittelua. Kuormitusta pitää olla, mutta sitä ei voi olla liikaa, vaan kuntoilijan palautumiskyky on otettava huomioon. Kehittyminen on merkki toimivasta ohjelmasta ja sopivasta kuormituksesta suhteessa palautumiseen. Yksi jakso kannattaa joka vuosi painottaa peruskunnon kehittämiseen, samalla voi keskittyä liikkuvuuden ja kehonhallinnan vahvistamiseen, tämä mahdollistaa aina kunnon nousun seuraavalle tasolle vuosittain.
JAA VUOSI ESIMERKIKSI NELJÄÄN OSAAN
Yksi treenijakso voi kestää esimerkiksi 3 kuukautta. Silloin vuodessa voi olla 4 erilaista treenijaksoa. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yhdellä jaksolla voisi olla pääpaino lihaskestävyysharjoittelussa kotona tai salilla. Seuraavat 3 kuukautta kehitettäisiin voimaa ja kolmas 3 kk:n jakso voisi olla kestävyyteen painottuva esim lenkkeilyä, pyöräilyä tai hiihtoa. Neljäs jakso voisi olla vaikkapa kehoa haastavaan toiminnalliseen harjoitteluun painottuva. Treenijaksot voivat myötäillä myös vuodenaikojen mukaan.
Treenijaksolle on järkevää ja tärkeää asettaa tavoite. Tavoitteiden saavuttaminen ja treeneissä selkeä kehittyminen motivoi yllättävän paljon jatkamaan harjoittelua. Tavallisella kuntoilijalla riittää, jos tavoitteet mietitään vaikkapa aina 3 kuukauden päähän. Tietenkin pitkän tähtäimen tavoitteet ovat hyviä myös. Tavoitteet on tärkeitä, jotta tietää mitä kohti on menossa.
YKSI JAKSO SISÄLTÄÄ MYÖS PALJON VAIHTELUA
Kuormitusta säädellään treenijakson sisällä esimerkiksi siten, että viikot ovat tehoiltaan erilaisia. Kuukaudessa voi olla esimerkiksi yksi kevyt viikko, kaksi keskitehoista ja yksi rankka treeniviikko. Yksittäiset treenit ovat myös toisiinsa verrattuna erilaisia; tehoja ja kuormittavuutta vaihdellaan, lenkin pituutta vaihdellaan, samoin vauhtia.
Kun treenit jaksotetaan eli suunnitellaan kausittain ja ohjelmat luodaan huolellisesti kuntoilijan lähtötaso huomioiden ja niitä viilataan aina matkan varrella edistymisen mukaisesti, on kuntoilijalla mahdollisuus nousta joka vuosi harjoittelussaan seuraavalle tasolle. Se on motivoivaa ja mielenkiintoista eikä tähän kulu sen enempää aikaa kuin samojen treenien pyörittämiseen ympäri vuoden, jolloin kehitystä ei tapahdu vaan kunto junnaa paikallaan.
Jos kiinnostuit etenevästä ja kehittävästä harjoittelusta eikä sinulla ole aikaa hukattavaksi, tutustu valmennukseeni ja treenaa vuoden ympäri toimivilla ja vaihtelevilla ohjelmilla. Ota yhteyttä niin selvitetään, olisinko sopiva valmentaja sinulle: Eve fysioterapeutti-personal trainer
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.